top 3 intrebari despre gresie si faianta

Suntem ferm convinși că un client informat este un client protejat. Din acest motiv, am decis să oferim răspunsuri actualizate la top cele mai frecvente întrebări pe care le primim din partea clientilor noștri. Sperăm că răspunsurile noastre vă vor ajuta să faceți o alegere corectă atunci când veți fi în căutare de gresie și faianță de calitate pentru locuința dvs.

Diferența dintre gresie și faianță

Piața plăcilor de gresie și faianță este imensă, variată și adesea confuză. Un punct familiar de confuzie îl reprezintă diferențele, dacă există, între gresie și faianță. Sunt unele plăci desemnate să fie utilizate doar ca plăci de podea și altele ca plăci de perete? Deși suprapuse într-o oarecare măsură, câteva diferențe de bază fac o placă mai bună pentru un singur tip de utilizare.

  • Design:

    Nu există nicio diferență apreciabilă în ceea ce privește aspectul plăcilor de gresie față de plăcile de faianță, dar stilistic, este o practică generală ca faianța să fie relativ mică și mai ușoară în comparație cu gresia, pentru a facilita instalarea pe o suprafață verticală. Totodată, plăcile de faianță sunt adesea decorate cu modele și încrustări, pur decorative.

  • Rezistență:

    Plăcile de gresie sunt de obicei mai groase decât plăcile de faianță, astfel că pot avea o rezistență mai bună la căldură, la uzură, presiune sau lichide corozive. Totodată, finisajul exterior utilizat la fabricarea unei plăci de faianță este diferit de cel utilizat pentru plăcile de gresie și nu sunt concepute pentru a rezista forțelor abrazive datorate traficului. În momentul alegerii plăcilor, trebuie ținut cont de tipul de spațiu în care urmează a fi utilizate.

  • Utilizare:

    Plăcile de faianță sunt cea mai bună alegere pentru montarea pe perete. Chiar dacă plăcile de gresie pot fi instalate și vertical pe pereți, pentru pardoseli, utilizați doar plăci calificate pentru această utilizare

  • Cost:

    Există mulți factori care vor afecta costul unei plăci, inclusiv densitatea produsului, rezistența la alunecare, materialul din care este fabricat, procesul de fabricație și țara de origine a plăcii. De aceea există o gamă surprinzător de mare de prețuri pentru ambele tipuri de plăci.

Portelan sau ceramică: Care este mai bună pentru proiectul meu?

Pentru orice podea, perete sau blat, plăcile din portelan și ceramică sunt întotdeauna la îndemână pentru aspectul lor clasic, durabilitate și versatilitate, precum și marea varietate de opțiuni de stil disponibile. În ciuda tuturor asemănărilor, există totuși diferențe importante ce separă cele două tipuri de plăci, de la porozitate și absorbție la durabilitate și cost.

  • Design:

    Plăcile ceramice și plăcile de portelan pot fi adesea de nedistins. Ele se găsesc în nenumărate culori, texturi și modele remarcabile care imită piatra naturală, marmura sau lemnul, reprezentând una dintre cele mai diverse opțiuni de pardoseală din dale.

  • Rezistență:

    Diferența majoră dintre plăcile de portelan și plăcile ceramice o reprezintă modul în care acestea sunt fabricate. Ambele plăci sunt fabricate dintr-un amestec de lut, ars în cuptor, diferența fiind că plăcile de portelan sunt fabricate din lut mai rafinat și sunt arse la temperaturi mai ridicate. Acest lucru le oferă rezistență sporită la șocuri mecanice, zgârieturi, acizi, căldură și pete, sunt mai dense decât ceramica și, prin urmare, mai puțin poroase și mai durabile. O altă diferență între o placă de portelan și ceramică este cantitatea de apă pe care o absorb. Plăcile de portelan absorb mai puțin de 0,5% din apă, în timp ce plăcile ceramice și alte tipuri de plăci care nu sunt din portelan vor absorbi mai mult.

  • Utilizare:

    Atât plăcile ceramice, cât și cele din portelan sunt o alegere ideală pentru bucătării, băi, subsoluri și alte zone predispuse la umiditate. Funcționează bine atât pe pereți, cât și pe podele. Dacă doriți să utilizați plăci într-un mediu comercial sau într-o locație cu trafic ridicat, în spații exterioare sau zone cu umiditate ridicată, plăcile de portelan reprezintă probabil cea mai bună opțiune. Plăcile de ceramică sunt recomandate a fi cel mai bine folosite pentru pereți și pardoseli, interioare, locuințe și zone cu trafic redus.

  • Cost:

    Atât plât plăcile de portelan cât și plăcile ceramice au o gamă largă de costuri, dar cu toate acestea, portelanul tinde să fie mai scump cu 10-30% decât ceramica, dar mai ușor de găsit datorită popularității sale. Prețurile variază în funcție de o serie de factori, precum stilul, dimensiunea, finisajul și ratingul PEI.

Rectificate sau nerectificate: Care sunt avantajele și dezavantajele?

Tocmai atunci când ați crezut că alegerea unei plăci de portelan vs ceramica pentru proiectul dvs. a fost suficient de dură, iată o altă alegere pe care trebuie să o faceți. Deși termenul „rectificat” poate fi confuz, se referă pur și simplu la procesul de producere, în care marginile au fost măcinate sau tăiate după ardere, astfel încât să formeze unghiuri exacte de 90 de grade, iar dimensiunea totală a plăcii să fie mai precisă sau exactă.

  • Design:

    Deoarece mașinile folosite pentru tăierea lor funcționează la toleranțe foarte fine, pentru cei mai mulți dintre consumatori, nu va exista o diferență notabilă de la o placă la alta. Cu toate acestea, chiar și cu cele mai moderne procese de fabricație, nu există două plăci de portelan identice, având un grad de inexactitate a mărimii și diferind ca dimensiune cu 1-2 mm de la o placă la alta.

  • Utilizare:

    Plăcile rectificate sunt o opțiune relativ nouă, iar principalul avantaj este că pot fi așezate mai aproape, având astfel o instalare curată și simetrică. Dacă doriți un aspect neted, plăcile rectificate sunt rețeta perfectă pentru a crea un design uniform. Totodată, pentru o casă care are pereți care sunt incredibil de inegali, o placă rectificată va potența inegalitatea.

  • Rezistență:

    Ținând cont de faptul că diferența majoră constă în finisarea mecanică pe toate laturile pentru a obține uniformitate și precizie, instalarea corectă face diferența în timp. Toți producătorii de gresie și faianță recomandă un rost minim de 1-1,5 mm pentru gresia rectificată și 2-2,5 mm pentru cele nerectificate, deoarece sunt plăci cu margini naturale, neuniforme, care necesită o îmbinare de chit mai largă.

  • Cost:

    Variabil în funcție de calitatea, tipul și dimensiunea plăcilor pe care le urmăriți, costul plăcilor rectificate este de obicei mai mare decât al plăcilor nerectificate cu un standard similar, datorită procesului de fabricare mai minutios.

Gânduri finale

Alegerea gresiei și faianței potrivite înseamnă nu doar să țineți cont de aspect și stil, ci și de rezistența și durabilitatea acestora în timp. Sperăm că informațiile noastre vă vor fi de folos în luarea deciziilor potrivite pentru locuința voastră.

FAQs

Gresia și faianța sunt ambele tipuri de plăci ceramice, dar se diferențiază prin utilizare și caracteristici. Faianța este de obicei utilizată pentru pereți datorită rezistenței sale reduse la abraziune, în timp ce gresia este mai durabilă și este utilizată mai ales pentru pardoseli.

Despre diferențele dintre gresie și faianță discutăm mai pe larg în acest articol.

Ambele tipuri de gresie oferă un aspect clasic, sunt durabile și versatile, însă există diferențe semnificative între acestea, de la porozitate și absorbție până la durabilitate și cost. Vă invităm să citiți un articol în care comparam cele două tipuri de gresie.

Acest termen se referă la procesul de producere a plăcii, în care marginile sunt măcinate sau tăiate după ardere, pentru a forma unghiuri exacte de 90 de grade. Pentru mai multe detalii, consultați acest articol.