Top 3 intrebari despre gresie si faianta - raspunsuri de la specialisti

Suntem ferm convinsi ca un client informat este un client protejat, din acest motiv am decis sa oferim raspunsuri la top cele mai frecvente intrebari pe care le primim din partea clientilor nostri. Speram ca raspunsurile noastre va vor ajuta sa faceti o alegere corecta atunci cand veti fi in cautare de gresie si faianta de calitate pentru locuinta dvs.

 1. Diferenta dintre Gresia si Faianta:Piata placilor de gresie si faianta este imensa, variata si adesea confuza. Un punct familiar de confuzie il reprezinta diferentele, daca exista, intre gresie si faianta. Sunt unele placi desemnate sa fie utilizate doar ca placi de podea si altele ca placi de perete? Desi suprapuse intr-o oarecare masura, cateva diferente de baza fac o placa mai buna pentru un singur tip de utilizare.
 • DESIGN: Nu exista nicio diferenta apreciabila in ceea ce priveste aspectul placilor de gresie fata de placile de faianta, dar stilistic, este o practica generala ca faianta sa fie relativ mica si mai usoara in comparatie cu gresia, pentru a facilita instalarea pe o suprafata verticala. Totodata, placile de faianta sunt adesea decorate cu modele si incrustari, pur decorative.

 • REZISTENTA: Placile de gresie sunt de obicei mai groase decat placile de faianta, astfel ca pot avea o rezistenta mai buna la caldura, la uzura, presiune sau lichide corozive; Totodata, finisajul exterior utilizat la fabricarea unei placi de faianta este diferit de cel utilizat pentru placile de gresie și nu sunt concepute pentru a rezista fortelor abrazive datorate traficului. In momentul alegerii placilor, trebuie tinut cont de tipul de spatiul in care urmeaza a fi utilizate.

 • UTILIZARE: Placile de faianta sunt cea mai buna alegere pentru montarea pe perete. Chiar daca placile de gresie pot fi instalate si vertical pe pereti, pentru pardoseli, utilizati doar placi calificate pentru aceasta utilizare.

 • COST: Exista multi factori care vor afecta costul unei placi, inclusiv densitatea produsului, rezistenta la alunecare, materialul din care este fabricat, procesul de fabricatie si tara de origine a placii. De aceea exista o gama surprinzator de mare de preturi pentru ambele tipuri de placi.

 1. Portelanata sau ceramica:Pentru orice podea, perete sau blat, placile din portelan si ceramica sunt intodeauna la indemana pentru aspectul lor clasic, durabilitate si versatilitate, precum si marea varietate de optiuni de stil disponibile. In ciuda tuturor asemanarilor, exista totusi, diferente importante ce separa cele doua tipuri de placi, de la porozitate si absorbtie la durabilitate si cost.
 • DESIGN: Placile ceramice si placile de portelan pot fi adesea de nedistins. Ele se gasesc in nenumarate culori, texturi si modele remarcabile care imita piatra naturala, marmura sau lemnul. reprezintand una dintre cele mai diverse optiuni de pardoseala din dale.

 • REZISTENTA: Diferenta majora dintre placile de portelan si placile ceramice o reprezinta modul in care acestea sunt fabricate. Ambele placi sunt fabricate dintr-un amestec de lut, ars in cuptor, diferenta fiind ca placile de portelan sunt fabricate din lut mai rafinat si sunt arse la temperaturi mai ridicate. Acest lucru le ofera rezistenta sporita la socuri mecanice, zgarieturi, aicizi, caldura si pete, sunt mai dense decat ceramica si, prin urmare, mai putin poroase si mai durabile. O alta diferenta intre o placa de portelan si ceramica este cantitatea de apa pe care o absorb. Placile de portelan absorb mai putin de 0,5% din apa, in timp ce placile ceramice si alte tipuri de placi care nu sunt din portelan vor absorbi mai mult.

 • UTILIZARE: Atat placile ceramice, cat si cele din portelan sunt o alegere ideala pentru bucatarii, bai, subsoluri si alte zone predispuse la umiditate. Functioneaza bine atat pe pereti, cat si pe podele. Daca doriti sa utilizati placi intr-un mediu comercial sau intr-o locatie cu trafic ridicat, in spatii exterioare sau zone cu umiditate ridicata, placile de portelan reprezinta probabil cea mai buna optiune. Placile de ceramica sunt recomandate a fi cel mai bine folosite pentru pereti si pardoseli, interioare, locuinte si zone cu trafic redus.

 • COST: Atat placile de portelan cat si placile ceramice au o gama larga de costuri, dar cu toate acestea, portelanul tinde sa fie mai scump cu 10-30% decat ceramica, dar mai usor de gasit datorita popularitatii sale. Preturile variaza in functie de o serie de factori, precum, stilul, dimensiunea, finisajul si ratingul PEI.

 1. Rectificate sau nerectificate:Tocmai atunci cand ati crezut ca alegerea unei placi de portelan vs cercamica pentru proiectul dvs. a fost suficient de dura, iata o alta alegere pe care trebuie sa o faceti. Desi termenul „rectificat” poate fi confuz, se refera pur si simplu la procesul de producere, in care marginile au fost macinate sau taiate dupa ardere, astfel incat sa formeze unghiuri exacte de 90 de grade, iar dimensiunea totala a placii sa fie mai precisa sau exacta.
 • DESIGN: Deoarece masinile folosite pentru taierea lor functioneaza la tolerante foarte fine, pentru cei mai multi dintre consumatori, nu va exista o diferenta notabila de la o placa la alta. Cu toate acestea, chiar si cu cele mai moderne procese de fabricatie, nu exista doua placi de portelan identice, avand un grad de inexactitate a marimii si diferind ca dimensiune cu 1-2 mm de la o placa la alta.

 • UTILIZARE: Placile rectificate sunt o optiune relativ noua, iar principalul avantaj este ca pot fi asezate mai aproape, avand astfel o instalare curata si simetrica. Daca doriti un aspect neted, placile rectificate sunt reteta perfecta pentru a crea un design uniform. Totodata, pentru o casa care are pereti care sunt incredibil de inegali, o placa rectificata va potenta inegalitatea.

 • REZISTENTA: Tinand cont de faptul ca diferenta majora consta in finisarea mecanica pe toate laturile pentru a obtine uniformitate si precizie, instalarea corecta face diferenta in timp. Toti producatorii de gresie si faianta recomanda un rost minim de 1-1,5 mm pentru gresia rectificata si 2-2,5 mm pentru cele nerectificate, deoarece sunt placi cu margini naturale, neuniforme, care necesita o imbinare de chit mai larga.

 • COST: Variabil in functie de calitatea, tipul si dimensiunea placilor pe care le urmariti, costul placilor rectificate este de obicei, mai mare decat al placilor nerectificate cu un standard similar, datorita procesului de fabricare mai minutios.

 

 

Gandurile noastre finale

Atunci cand alegeti gresia sau faianta, este important sa alegeti una care sa nu arate doar bine si sa se potriveasca stilului dvs. De asemenea, ar trebui sa fie capabila sa reziste testului timpului.        

Ne-ar face placere sa stim ce functioneaza pentru dvs. si nu uitati sa lasati un comentariu mai jos si sa ne impartasiti ideile dvs.

Ți-a plăcut articolul? Lasă-ne un comentariu, scrie-ne care este culoarea ta preferată și de ce.