Ce trebuie sa stii inainte de a alege gresia si faianta

Se poate spune că este o întrebare complexă atunci când vine vorba despre selecția plăcilor de gresieși faianță. Avem la dispoziție o paletă largă de culori, texturi și modele, iar fiecare tip de placă se potrivește mai bine unui anumit spațiu. În cadrul acestui proces, selectarea plăcilor adecvate pentru casa ta poate părea o provocare. Noi suntem aici pentru a te ajuta să navighezi prin aceste ape, prin urmare am creat un ghid succint pentru a simplifica lucrurile.

Ce trebuie să știi înainte de a alege plăcile?

Există câteva întrebări esențiale la care ar trebui să te gândești înainte de a face o alegere:

Ce este mai bun, gresie sau faianță?

Ce aleg, plăci ceramice sau de porțelan?

Ce înseamnă că o placă este rectificată?

Aleg finisaj mat sau lucios?

Ce este mai bine, lut alb sau lut roșu?

Folosesc plăci pentru interior sau exterior?

Selectarea durității plăcilor

Atunci când ești în căutarea de plăci de podea, o caracteristică importantă de care trebuie să ții cont este duritatea. Aceasta este evaluată de Porcelain Enamel Institute (PEI) și reprezintă, în esență, o măsură a rezistenței smalțului de suprafață la abraziune. Evaluările sunt bazate pe teste riguroase de laborator care măsoară capacitatea materialului de a rezista la uzură, trafic intens și zgârieturi.

Clasificarea în funcție de gradul de rezistență la abraziune (PEI):

Gradul de rezistență la abraziune (PEI)Recomandare de utilizare
PEI IPlăcile cu rezistență la abraziune PEI I sunt recomandate numai pentru pereți rezidențiali/comerciali. Nu sunt potrivite pentru trafic pe jos.
PEI IIPlăcile cu rezistență la abraziune PEI II sunt preferabile pentru perete, dar pot fi folosite și pentru pardoseli în trafic rezidențial general ușor.
PEI IIIPlăcile cu rezistență la abraziune PEI III sunt recomandate atât pentru perete cât și pentru pardoseli, în toate zonele rezidențiale și comerciale ușoare.
PEI IVPlăcile cu rezistență la abraziune PEI IV sunt recomandate pentru aplicații rezidențiale și comerciale medii.
PEI VPlăcile cu rezistența la abraziune PEI V sunt recomandate pentru trafic intens, atât în aplicații rezidențiale, cât și în aplicații comerciale grele.

Este important să acorzi o atenție deosebită clasei PEI atunci când alegi o placă pentru un anumit spațiu.

Clasificarea în funcție de coeficientul de antiderapare (R)

  1. R9 - plăcile de gresie cu grad de antiderapare R9 prezintă o cantitate mai mică de proprietăți antiderapante comparativ cu ratingurile mai mari.

  2. R10 - plăcile de gresie cu grad de antiderapare R10 sunt recomandate a fi montate în spații umede, precum băi și bucătării, unde pot apărea scurgeri de apă.

  3. R11 - plăcile de gresie cu grad de antiderapare R11 au un nivel mai mare de aderență decât R9 și R10, fiind potrivite pentru spații cu umiditate ridicată sau acoperite.

  4. R12 - plăcile de gresie cu grad de antiderapare R12 sunt utilizate în mod frecvent în zone comerciale, unde traficul și riscul de alunecare sunt mai mari.

  5. R13 - plăcile de gresie cu grad de antiderapare R13 prezintă cel mai mare grad de aderență și sunt utilizate adesea în zone exterioare cu expunere la intemperii, în condiții industriale sau în spații unde există un risc semnificativ de alunecare.

Selectarea plăcilor în funcție de coeficientul de antiderapare este vitală pentru a asigura siguranța spațiului tău, mai ales în zonele cu umiditate ridicată sau în spații unde există un risc mai mare de alunecare.

Alegerea corectă a plăcilor

Cu toate aceste informații la îndemână, ești acum mai bine echipat pentru a face o alegere informată când vine vorba de a cumpăra plăci. De la duritate la coeficientul de antiderapare și culoare, fiecare detaliu contează atunci când îți dorești să alegi cel mai bun material pentru nevoile tale. Nu uita să îți notezi toate aceste aspecte și să ceri sfatul unui expert dacă ești nesigur.

Sperăm că aceste sfaturi te vor ajuta în procesul de alegere a plăcilor pentru casa ta. Amintește-ți că alegerea corectă va avea un impact semnificativ asupra aspectului și funcționalității spațiului tău, așa că ia-ți timp pentru a lua decizia potrivită.

Solicită asistența unui specialist

Dacă te simți copleșit de numărul de opțiuni disponibile sau dacă nu ești sigur cum să interpretezi toate aceste informații, nu ezita să ceri ajutorul unui specialist în plăci de gresie și faianță. Experții noștri sunt disponibili pentru a-ți oferi sfaturi personalizate și pentru a răspunde la orice întrebări pe care le ai.

În concluzie

Alegerea plăcilor de gresie sau faianță potrivite nu este o sarcină ușoară, dar cu informațiile corecte și cu asistența adecvată, procesul poate fi mult mai ușor. Asigură-te că ai înțeles diferențele între tipurile de plăci și că ții cont de toți factorii importanți înainte de a face o decizie. Nu uita că scopul final este să găsești cea mai bună soluție pentru casa ta, asigurându-te că plăcile alese sunt nu doar estetice, dar și funcționale și durabile.

FAQs

Duritatea plăcilor este măsurată prin standardul Porcelain Enamel Institute (PEI). Acesta clasifică plăcile pe o scară de la I la V în funcție de rezistența la abraziune. Plăcile de clasă I sunt potrivite pentru pereți, în timp ce cele de clasă V sunt concepute pentru trafic intens și pot fi utilizate în spații comerciale cu flux mare de oameni.

Gradul de antiderapare al plăcilor este indicat cu litera "R" și are o valoare cuprinsă între 9 și 13. Un coeficient "R9" indică o placă cu un grad minim de antiderapare, potrivit pentru zone cu trafic redus, în timp ce o placă cu coeficient "R13" este foarte rezistentă la alunecare și este indicată pentru zone cu umezeală constantă, cum ar fi zonele din jurul piscinelor sau bucătăriile industriale.