Cum alegem rapid si corect o placa de calitate?

Cand vine vorba despre placile de gresie si faianta, nu exista lipsa de culori, texturi si modele din care sa alegeti. Cu toate acestea, nu fiecare tip de placa este adecvat pentru fiecare spatiu, iar cand vine vorba de alegerea placilor pentru casa dvs., este dificil sa stiti de unde sa incepeti. Iata un ghid scurt pentru a face lucrurile mai usoare:

In primul rand, adresati intrebarile corecte pentru a alege placile potrivite:

 1. Aveti nevoie de gresie sau faianta? Piata placilor de gresie si faianta este imensa, variata si adesea confuza. Un punct familiar de confuzie il reprezinta diferentele, daca exista, intre gresie si faianta. Acest scurt articol explica diferenta dintre cele doua.
 2. Preferati placile ceramice sau de portelan? Pentru orice podea, perete sau blat, placile din portelan si ceramica sunt intodeauna la indemana pentru aspectul lor clasic, durabilitate si versatilitate, precum si marea varietate de optiuni de stil disponibile. In ciuda tuturor asemanarilor, exista totusi, diferente importante ce separa cele doua tipuri de placi, de la porozitate si absorbtie la durabilitate si cost. Acest scurt articol compara cele doua tipuri de placi si justifica de ce una ar putea fi mai potrivita decat cellalta in circumstante specifice.
 3. Aveti o pasiune pentru placile rectificate? Desi putin tehnic si confuz, termenul „rectificat” se refera pur si simplu la procesul de producere, in care marginile au fost macinate sau taiate dupa ardere, astfel incat sa formeze unghiuri exacte de 90 de grade, iar dimensiunea totala a placii sa fie mai precisa sau exacta. Pentru mai multe detalii: https://www.ceramall.ro/blog/post/intrebari-gresie-si-faianta
 4. Preferati placile cu finisaj mat sau lucios? Este o decizie pur personala, dar unele spatii sunt mai bine completate cu un tip de placa mai mult decat celalalt. https://www.ceramall.ro/blog/post/intrebari-gresie-si-faianta ;
 5. Lut alb sau lut rosu? La prima vedere, singurul aspect important despre o placa este exteriorul. Cu toate acestea, daca verificati interiorul unei placi, ati putea fi surprins sa aflati cate diferente exista intre doua placi similare. In acest articol va explicam diferenta dintre placile din lut alb si cele din lut rosu, astfel incat sa puteti lua decizia cu incredere; https://www.ceramall.ro/blog/post/intrebari-gresie-si-faianta ;
 6. Sunteti in cautare de placi de interior sau de placi de exterior?Desi puteti utiliza placi in toata casa - atat in ​​interior, cat si in exterior, este esential sa va informati asupra tipurilor de placi care se potrivesc diferitelor zone ale casei dvs. https://www.ceramall.ro/blog/post/intrebari-gresie-si-faianta ;
 7. Alegeti duritatea potrivita!

Cand sunteti in cautare de placi de podea, una dintre cele mai importante caracteristici careia trebuie sa ii acordati atentie este duritatea. Evaluarile sunt emise de Porcelain Enamel Institute (PEI) si reprezinta, in esenta, o masurare a rezistentei smaltului de suprafata la abraziune. Evaluarile se bazeaza pe teste riguroase de laborator care masoara capacitatea materialului de a rezista la uzura / traficul de picior, precum si la zgarieturi. Puteti utiliza aceasta scala pentru a selecta produsul care este cel mai potrivit pentru functia camerei dvs.

Clasificarea in functie de gradul de rezistenta la abraziune (PEI)

 • PEI I- placile cu rezistenta la abraziune PEI I se recomanda numai pentru pereti rezidentiali / comerciali. Nu sunt potrivite si/sau recomandate pentru traficul pe jos. (Exemplu: peretii baii)
 • PEI II - placile cu rezistenta la abraziune PEI II se monteaza preferabil pe perete, dar se pot utiliza si pe pardoseala pentru traficul rezidential general usor.

(Exemplu: bai, sali de mese formale, camere de zi,, etc).

 • PEI III - placile cu rezistenta la abraziune PEI III se recomanda atat pe perete cat si pe pardoseli, pentru toate zonele rezidentiale si comerciale usoare (supuse unui traffic moderat).

(Exemplu: bucatarii rezidentiale, dormitoare, foyers, spalatorii, zone de receptie, etc.)

 • PEI IV - placile cu rezistenta la abraziune PEI IV se recomanda pentru aplicatii institutionale rezidentiale, comerciale medii si usoare (pe pardoseli supuse unui trafic normal)

(Exemplu: restaurante, hoteluri, holuri ale spitalelor, coridoare)

 • PEI V- placile cu rezistenta la abraziune PEI V sunt placi destinate pentru trafic intens atat in aplicatii rezidentiale, cat si in aplicatii comerciale grele.

(Exemplu: aeroporturi, mall-uri, scoli)

Este important sa acordati o atentie deosebita clasei PEI atunci cand alegeti o placa pentru un anumit spatiu. Este posibil ca o placa de clasa 1 sa se sparga daca este folosita pe podea, iar o placa foarte groasa, de clasa 5, poate fi atat de grea incat adezivii vor avea probleme sa o tina pe un perete.

Cu toate acestea, clasa PEI nu este singurul indicativ de care trebuie sa tineti cont atunci cand alegeti o placa. Evaluarea PEI se refera doar la rezistenta si adecvarea unei placi pentru o anumita aplicatie; nu este un indicator al calitatii sau valorii generale a placii.

In plus fata de calificativul PEI, o alta carcateristica esentiala a pardoselii este rezistenta la alunecare.Gradul de anti-alunecare este indicat cu litera “R” si are o valoare cuprinsa intre 9 si 13. Aceasta combinatie de litere si cifre, indica nivelul finisajului antiderapant. Nu toate placile vor avea un grad de alunecare, dar placile care au fost proiectate pentru a asigura aderenta vor avea adesea. „R”, numarul urmator indicand gradul antiderapant - 13 fiind puternic, 9 fiind usor.

Clasificarea in functie de coeficientul de antiderapare (R)

 • R9 - placi de gresie cu grad de antiderapare R9 prezinta o cantitate mai mica de proprietati antiderapante comparativ cu ratingurile mai mari. R9 este cel mai scazut rating pentru placile antiderapante, ceea ce inseamna ca ele sunt bune pentru holuri, spatii publice ca: farmacii, holuri de scoli, laboratoare, banci, saloane de coafura, cafenele, restaurante mici.
 • R10- placi de gresie cu grad de antiderapare R10 se recomanda a fi montate, in plus fata de bai (unde ar trebui utilizate in combinatie cu un covor de baie) si bucatarii, in camere de zi si holuri, unde pot aparea scurgeri ocazionale si umezeala, restaurante sau cabinet medicale.
 • R11 - placi de gresie cu grad de antiderapare R11, in mod similar cu R12, sunt considerate sigure atat pentru mediile uscate, cat si pentru cele umede, ceea ce le face perfecte pentru utilizare in medii casnice, variind de la zone de amortizare, cum ar fi bai si bucatarii, pana la holuri si chiar camere de zi, cantine si restaurante, hale de prelucrare a alimentelor, abatoare, ateliere mecanice.
 • R12 - placi de gresie cu grad de antiderapare R12, o categorie ce include cele mai multe placi neglazurate si sunt, in general, considerate sigure pentru instalarea in zone precum bucatarii, bai si holuri, precum si in zone comerciale de diferite dimensiuni, de la dusuri si toalete comunale, laturile piscinei si vestiarele hoteluri, centre comerciale si aeroporturi.
 • Evaluarea R13 detine cea mai mare rezistenta la alunecare. Este de obicei recomandata pentru zonele expuse la apa majoritatea timpului, cum ar fi terase, piscine, SPA-uri si saune, precum si bucatarii, in unele cazuri.

 

Inca nu sunteti sigur ce tip de placa sa alegeti? Vizitati locatia noastra pentru a discuta cu designerii nostri pentru a va ajuta sa faceti alegerea perfecta pentru casa dvs. De asemenea, consultati gama de produse Ceramall in magazinul online: www.ceramall.ro.